Форбс објави листа на најбогати крипто-милијардери во светот

Американскиот бизнис магазин Форбс уште еднаш направи осврт на најбогатите луѓе во една област, а овој пат се занимаваа со богаташите од доменот на блокчејн и криптовалутите. Нивната листа на луѓе кои оваа година се „тешки“ повеќе од милијарда долари има 19 имиња, што е за седум повеќе од минатогодишната листа.

Меѓу новите членови на „клубот на крипто-милијардери“ беа оние кои се занимаваат со Web3 технологија и очекувано со NFT, но на врвот на листата се уште се водечките луѓе на главните светски берзи за криптовалути - Binance, FTX и Coinbase. .

65 милијарди за првото место
Најбогатата личност на светот, кога станува збор за имотот стекнат на пазарот на криптовалути, е Чангпенг Жао, 44-годишен канадски државјанин, сопственик и директор на менувачницата Binance. Неговото богатство се проценува на 65 милијарди долари. Покрај сопственоста на менувачницата, неговите средства се состојат и од малку биткоин и сопствена BNB крипто монета на Binance. Со ова богатство Жао се „втурна“ и на вкупната листа на светски милијардери на Форбс, на високото 19-то место.

Подолу е целосната листа, со изворите на проценетото богатство на луѓето на листата на Форбс (на која, ќе забележите, нема жени):

1. Changpeng Zhao, Binance, 65 милијарди долари

2. Sam Bankman-Fried, FTX, 24 милијарди долари

3. Brian Armstrong, Coinbase, 6,6 милијарди долари

4. Gary Wang, FTX, 5,9 милијарди долари

5. Chris Larsen, Ripple, 4,3 милијарди долари

6. Cameron i Tyler Winklevoss, bitcoin, секој по 4 милијарди долари

8. Song Chi-hyung, Upbit, 3,7 милијарди долари

9. Barry Silbert, Digital Currency Group, 3,2 милијарди долари

10. Jed McCaleb, Ripple, Stellar, 2,5 милијарди долари

11. Nikil Viswanathan i Joseph Lau, Alchemy, секој по 2,4 милијарди долари

13. Devin Finzer i Alex Atallah, OpenSea, 2,2 милијарди долари

15. Fred Ehrsam, Coinbase, 2,1 милијарди долари

16. Kim Hyoung-nyon, Upbit, 1,9 милијарди долари

17. Michael Saylor, MicroStrategy, 1,6 милијарди долари

18. Matthew Roszak, bitcoin, 1,4 милијарди долари

19. Tim Draper, bitcoin, 1,2 милијарди долари