Фејсбук ја постигна својата цел, користејќи ја целосно обновливата енергија

Фејсбук соопшти дека ја постигнал својата цел и ги спроведува своите глобални операции користејќи само обновлива енергија.

Откако ќе се постигне оваа голема и важна цел, Фејсбук планира да ја прошири во целиот свој ланец до 2030 година, а во него спаѓаат добавувачи и деловни активности како што се патувања и превоз на вработени.

Фејсбук го објави својот план за целосно искористување на обновливите извори на енергија во 2018 година за да се обиде да го ублажи влијанието врз животната средина во време на глобални напори за борба против климатските промени. Две години порано, 143 земји го потпишаа Парискиот договор за климатски промени, што значи одржување на глобалните температури под два степени над прединдустриските нивоа, и идеално за 1,5 степени.

„Гугл“, „Мајкрософт“, „Епл“ и „Амазон“ исто така имаат еколошки цели и имаат инвестирано милијарди во набавка на обновлива енергија за да се намалат емисиите.

Фејсбук инвестираше 8 милијарди долари во проекти за зелена енергија, вклучувајќи 63 нови фарми со ветерници и соларни централи. Компанијата има договори за повеќе од 6 GW енергија, што е нешто помалку во споредба со 6,5 GW во случајот на Amazon, кој е најголемиот купувач на обновливи извори на енергија во светот.