Дали наскоро роботи ќе ни готват и служат во кујна?

Бројни технолошки компании развиваат роботи кои можат да готват, но и да служат оброци. Овие роботи се развиваат за комерцијални потреби, но и за потребите на домаќинствата.

Една од тие компании е лондонската Moley Robotics, која планира да ја лансира својата роботска кујна следната година - Moley Robotic Kitchen.

Прицврстени на шините поставени на таванот, две роботски раце се практично повеќе во вашата кујна и можат да зготват повеќе од 5.000 различни рецепти. Неопходно е да се избере сад на екранот, да се додадат состојките во вградените садови, а потоа роботот ќе прави се останато.

Роботот може да ја вклучи рерната, шпоретот, да користи и складира тенџериња, да промешува, изматува... Практично сè.