Фејсбук тестира нова алатка: Ги следи коментарите и брише сè што е навредливо

Фото: pixabay

Фејсбук тестира софтверска алатка со која сака да означува и отстранува навредлива содржина и коментари во кориснички групи на социјалните мрежи, објави Си-Ен-Ен.

Најавата за тестирање на ваков софтвер излезе во пост на блогот во средата, во кој Фејсбук претстави серија нови софтверски алатки за да им помогне на повеќе од 70 милиони луѓе да водат и управуваат групи на нивната платформата.

Фејсбук, кој според компанијата има 2,85 милијарди корисници, објави на крајот на минатата година дека повеќе од 1,8 милијарди луѓе учествуваат во десетици милиони нејзини активни групи секој месец.

Со новите алатки, Фејсбук, како што е најавено, ќе може да ги предупреди администраторите на групите ако некоја содржина во нивната група е „контроверзна или„ несоодветна “, соопшти компанијата.

Ако администраторот добие предупредување за несоодветна содржина, тој ќе може да преземе различни чекори, вклучително и исклучување или привремено ограничување на фреквенцијата на објавување коментари од страна на некои членови на групата и одредување на брзината на коментари на одделни објави.

Си-Ен-Ен наведува дека технолошките платформи како Фејсбук и Твитер се повеќе се потпираат на вештачката интелигенција за да утврдат голем дел од видливоста на нивната мрежа, вклучително и алатки кои откриваат и отстрануваат говор на омраза.

Ова може да биде корисно за да се спречи објавување на содржина што корисниците не сакаат да ги гледаат, а вештачката интелигенција може да им помогне на модераторите и да ги исчистат социјалните мрежи кои станаа премногу масовни за луѓето да можат да ги следат сами, проценува Си-Ен-Ен.