Илон Маск го претстави новиот автономен дрон-брод на SpaceX

 

Првиот човек на компанијата SpaceX, Илон Маск, преку Твитер го претстави новиот автономен дрон-брод.

Дрон-Бродот наречен е "A Shortfall од Gravitas" или ASOG, а првиот тест беше извршен минатиот петок. Ќе се користи за мисии со ракетите Falcon 9 и Falcon Heavy, кои ќе бидат лансирани од вселенскиот центар Kennedy и вселенската станица Cape Canaveral на Флорида.

За оние кои се прашуваат зошто на SpaceX му требаат три дрон-бродови, одговорот е јасен. Амбициите поврзани со распоредот за лансирање на ракети растат, затоа ќе бидат потребни повеќе активности за „спасување“ на ракетите.

Во мисијата за лансирање на ракета Falcon Heavy, беспилотниот брод мора да плови неколку стотици милји источно од Флорида. Патувањето обично трае од шест до седум дена, а понекогаш и подолго. Покрај тоа, кога бродот се враќа на пристаништето, потребни се помеѓу 24 и 72 часа за да се отстрани ракетата од бродот. Ова значи дека бродот можеби нема да биде достапен за следното лансирање, затоа е потребен и трет.

SpaceX продолжува да инвестира во ракети што може да се користат повеќе пати, што е позитивно во секој случај бидејќи летовите во вселената стануваат поевтини и поодржливи.