НАСА повторно го одложи лансирањето на вселенскиот телескоп James Webb

Фото Илустрација: James Vaughan

Американската вселенска агенција НАСА се подготвуваше за лансирање на вселенскиот телескоп James Webb закажан за 31 октомври, но оваа мисија повторно беше одложена.

Иако има промена во планот, лансирањето нема да се одложи на многу подолг период, бидејќи треба да следи неколку недели подоцна, во ноември или декември. Новиот датум нема да биде официјално потврден до летото или есента годинава, а тоа зависи од повеќе фактори, вклучително и транспортот на телескопот, подготовката на ракетата и вселенското пристаниште.

По интензивното тестирање, НАСА и Нортроп Груман се сè поблиску до полнење на телескопот во контејнер за испорака, а тоа треба да се случи кон крајот на август. Штом телескопот пристигне на космодромот во Француска Гвајана, ќе бидат потребни 55 дена да се подготви за лансирање. Ова значи дека лансирањето може да се очекува најрано во средината на ноември.

Проблем има и со ракетата „Ариан 5“ што треба да се искористи за лансирање на телескопот. Ракетата не леташе од август минатата година поради проблем, наводно, решен со редизајн. Тестирањето е закажано за во јули и август за да се извршат потребните проверки и секогаш постои можност за нови одложувања.

Во меѓувреме, пандемијата на коронавируси влијаеше и на операциите во вселенското поле. Вакцините не се широко достапни во Француска Гвајана, а активностите може да бидат загрозени доколку постои значително ширење на коронавирус.

Да потсетиме, телескопот James Webb требаше да биде лансиран уште во 2007 година.

Фото: Nasa/Chris Gunn