Патниците во авионите од следната година ќе можат да користат мобилни податоци на своите телефони

Фото: unsplash

Европската комисија одлучи дека авиокомпаниите ќе можат да обезбедат 5G технологија во авионите, со побавни мобилни податоци.

Ова би можело да значи дека патниците во авионот повеќе нема да мора да ги ставаат своите телефони во Авионски режим - иако спецификите за тоа како ќе се имплементира се нејасни.

Крајниот рок за земјите-членки да ги направат достапни фреквенциските опсези 5G за авионите е 30 јуни 2023 година.

Ова ќе значи дека луѓето ќе можат да ги користат сите функции на телефонот при лет - овозможувајќи повици, како и апликации со големи податоци кои проследуваат музика и видео.