Се прашувате дали вашиот телефон е водоотпорен? Еве како можете да го проверите!

Фото: pxfuel

Ако некогаш сте се сомневале во водоотпорност на вашиот паметен телефон или од која било причина сте сакале да ја проверите, постои можност да го сторите тоа без ниту една капка вода.

Бесплатната апликација Water Resistance Tester, која може да се преземе од Google Play Store, ја тестира целосната применливост на сертификатот IP67 / IP68 (што гарантира отпорност на вода) со употреба на барометар на самиот телефон.

Апликацијата е лесна за употреба. За тестирањето, треба само да го притиснете екранот малку посилно со два прста и наскоро ќе видите позитивен или негативен резултат, што, судејќи според прегледите на Play Store и Reddit, е доста веродостоен.

Тестирањето на апликацијата, кое беше извршено од уредничкиот персонал на страницата „Android Police“ на телефон Google Pixel 5, покажа позитивни резултати. Сепак, тие се покажаа негативни веднаш штом ќе се отвори местото каде стои СИМ-картичката, што потврди дека апликацијата дава веродостојни резултати.

А, колку е добар овој метод за проверка на отпорноста на вода, докажува и еден коментарот на Reddit, кој го остави сервисер од официјалните услуги на Самсунг, во кој вели дека ја тестираат отпорноста на вода на скоро идентичен начин.