USB-C станува универзален полнач во Европската унија

Земјите членки на ЕУ во средата се договорија за заеднички став за универзален полнач за електронски уреди, врз основа на кој ќе преговараат со Европскиот парламент за конечниот текст на законот.

Заедничкиот став, договорен од амбасадорите на земјите-членки во Комитетот на постојани претставници, е мандат што му овозможува на претседателството на Советот да ги започне преговорите со Европскиот парламент откако парламентот ќе се договори за неговиот став.

На 23 септември минатата година, Европската комисија предложи решение за полнење на електронски уреди како мобилни телефони и таблети, кои сите треба да имаат USB влезен слот тип C, што е клучен чекор за конечното воведување на универзален полнач.

Комисијата предложи измена на директивата со која USB тип C треба да стане стандарден слот за полнење паметни телефони, таблети, камери, слушалки, преносни звучници и рачни конзоли за видео игри.

Уникатниот USB-C слот ќе им овозможи на потрошувачите да полнат уреди со ист USB-C полнач, без разлика на брендот на уредот.

Предлогот предвидува продажба на полначи одвоено од електронските уреди, што значи дека при купување на нов уред нема задолжително да има нов полнач. Ова треба да го намали количеството на електронски отпад.

Вообичаеното решение за полнење електронски уреди би требало значително да го намали бројот на полначи кои се акумулираат во домовите за потрошувачи и да донесе значителни заштеди. Според проценките на Комисијата, потрошувачите во ЕУ би можеле да заштедат 250 милиони евра годишно за непотребно купување полначи. Исто така, треба да ја намали количината на електронски отпад за околу илјада тони годишно.

Од 2009 година Комисијата се обидува да го реши проблемот со универзален полнач за електронски уреди, што доведе до значително намалување на бројот на различни полначи и решенија за полнење од триесет на три кои најчесто се користат денес.

Комисијата најавува дека ќе предложи измена на регулативата во оваа насока, која би стапила во сила истовремено со новата директива.

Најголемиот отпор за универзалниот полнач со години го има американскиот производител Apple.