Xiaomi е број 1 во Европа

Фото: unsplash

Кинескиот гигант Xiaomi продолжува да расте, и во производството и во продажбата.

Тие неодамна го престигнаа Apple и станаа втор најпродаван во светот, а сега за прв пат се најпродавани во Европа.

„Strategy Analytics“ објави дека го престигнале Samsung во вториот квартал и продале 12,7 милиони мобилни телефони во Европа во вториот квартал. Тоа е скок од 67,1%.

Samsung падна за 7% и продаде 12 милиони, па Xiaomi сега е пред него.

Apple, исто така, забележа раст од 12,7%, најмногу благодарение на моделот iPhone 12.

Xiaomi е најпродаван во Русија, Украина, Шпанија и Италија.