Вториот дел од Берлинскиот филмски фестивал ќе се одржи на отворено и пред публика

Вториот дел од Берлинскиот филмски фестивал ќе се одржи на отворено и пред публика

Организаторите на Берлинскиот филмски фестивал денес објавија дека условите на пандемијата во главниот град на Германија се доволно подобрени за да може да се одржат планираните проекции на отворено во јуни.

Пандемијата на коронавирусите е причината што Берлинскиот филмски фестивал беше продолжен во февруари и беше поделен на два дела.

Првиот дел се одржа преку Интернет во март за критичари и клиенти, а сега е редот на ексклузивниот фестивал на отворено за публиката од 9 до 20 јуни.

Организаторите изразија задоволство што ќе можат да и овозможат на публиката задоволство од искуството на отворено кино на 16 локации на нивниот летен специјал.

Во соопштението се посочува дека падот на стапката на инфекции со коронавируси и позитивните сигнали од властите довеле до таа одлука.

Програмата на фестивалот ќе се состои главно од филмови прикажани на Интернет за време на делот што се одржа во март, вклучувајќи ги и добитниците на наградите „Златна и сребрена мечка“ што ќе бидат доделени на гала-церемонијата на 13 јуни.

Продажбата на билетите ќе започне на 27 мај.