Холандската принцеза одби од буџетот 1,6 милиони евра затоа што би се чувствувала непријатно

Фото: AP Photo

Принцезата Амалија, наследничка на холандскиот престол, се одрекува од правото на годишен приход. Најстарата ќерка на кралот Вилем-Александар, таа му напишала на премиерот Марк Руте дека сака да се откаже од своите права на 1,6 милиони евра за лични и трошоци за домаќинството, бидејќи прифаќањето на нив ќе и биде непријатно.

Во писмото навела дека не сака пари додека не ги добие соодветните кралски должности. Амалија рече дека по завршувањето на училиштето има намера да паузира една година и потоа да започне да студира.

„На 7 декември 2021 година ќе имам 18 години и според законот ќе добијам додаток“, напиша Амалија во писмото објавено од холандската јавна телевизија НОС.

„Мислам дека би било непријатно додека не работам ништо, додека на другите студенти им е многу потешко, особено во овој период на коровавирус“, додаде таа.

Таа рече дека ќе враќа 300.000 евра приход годишно и дека нема да бара 1,3 милиони евра се додека нема големи трошоци во улога на принцеза.

ИСО наведува дека ова е првпат некој член на кралското семејство да одбие да побара плата и надомест на трошоците. Холандската монархија ја надмина Британија како најскапа во Европа, покажа истражувањето спроведено од 2012 година, пишува Гардијан.

Холандската влада минатата година се согласи на кралски буџет од 47,5 милиони евра за 2021 година, не вклучувајќи ги трошоците за државни посети или одржување на палатите, со тоа што кралот Вилем-Александар доби плата од 998 000 евра и 5,1 милиони службени трошоци. Неговата сопруга Максима доби 1,1 милиони евра, поранешната кралица Беатрикс 1,7 милиони евра, а Амалија 1,6 милиони евра.

Под притисок на опозициските партии, Руте се согласи на ревизија на годишните трошоци, но предупреди на „популистичките“ опасности од ваквата дебата.