Милијардерот Ворен Бафет ги советува младите за тоа како можат да ја зголемат својата вредност

Фото: Getty Images

Легендарниот инвеститор и милијардер Ворен Бафет ги советува младите да се фокусираат на совладување на комуникациските вештини, односно да научат како да пишуваат и зборуваат јасно затоа што тоа може да ја „удвои нивната вредност“.

„Единствениот лесен начин да станете 50 проценти повредни отколку што сте сега е да ги усовршите вашите комуникациски вештини - и писмени и усмени“, вели Бафет во видеото објавено во понеделникот на LinkedIn.

Видеото е објавено од Мајкл Худ, коосновач на почетниот Voiceflow со седиште во Торонто, што им овозможува на корисниците да дизајнираат, градат и извршуваат вештини за паметниот звучник на Амазон, без потреба од знаење за кодирање.

"Ако не можете да комуницирате, тоа е како да намигнувате на девојка во мрак, ништо не се случува. Може да ја имате целата духовитост на светот, но мора да знаете како да го пренесете тоа", продолжува Бафет.

Претприемачот Ричард Бренсон се согласува дека способноста за успешна комуникација е клучна за успехот.

„Денес, ако сакате да успеете како претприемач, мора да бидете и раскажувач на приказни“, рече британскиот бизнисмен, додавајќи дека нема смисла да се биде добар раскажувач ако вашиот производ или идеја не вреди.

Сепак, не е доволно да создадете одличен производ, исто така треба да откриете како да ги информирате луѓето за тоа.