Nintendo Switch OLED, ќе се продава од октомври

По повеќемесечни шпекулации, конечно знаеме како ќе изгледа освежената верзија на рачната конзола на Nintendo’s Switch.

Конзолата, наречена Nintendo Switch OLED, беше откриена преку Twitter профилот на Nintendo, а нејзините спецификации во голема мера се совпаѓаат со оние што се појавија во медиумите во последните месеци.

Новата конзола има 7-инчен OLED екран, што е поголем од 6,2-инчниот LCD-екран во случај на претходниот модел.

Продажбата започнува на 8 октомври оваа година по цена од 349,99 УСД, додека сегашниот модел чини 299,99 УСД. Исто така, Switch Lite е со цена од 199,99 долари. Цената кажува дека новиот модел ќе биде поскап од претходниот, а неговата главна предност е OLED екранот.

OLED технологијата се смета за една од најдобрите на пазарот и, за разлика од LED технологијата, не се потпира на позадинско осветлување за прикажување на слики. Наместо тоа, тој прикажува слики користејќи светлина што ја емитува секој поединечен пиксел, што значи дека може да се добие совршена црна боја, како и поголеми нивоа на контраст.

OLED-екранот е поголем и од ЛЕД-екранот, што ќе биде корисно кога играте одредени игри со пријатели како Mario Kart 8 Deluxe. Исто така, ќе овозможи подобро искуство со играњето на The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2 кога играта конечно ќе се појави на пазарот во 2022 година.

Новата конзола обезбедува подобрен звук и поширок прилагодлив држач. Исто така, нова е поддршка за жичен LAN, што е олеснување за оние кои сметаат дека онлајн игрите не се најстабилни и најсигурни кога се играат преку безжична мрежа.

Исто така, внатрешната меморија е зголемена од 32 на 64 GB, а поддржани се и microSD картички. Подобрен е и приклучокот за Nintendo Switch, кој сега има заоблени рабови и помодерен дизајн.

Батеријата може да трае помеѓу 4,5 и 9 часа, а за полнење потребни се околу три часа. Корисниците имаат на располагање 3,5 мм приклучок за слушалки USB конектор за полнење Type-C и слично.