Две решенија за дамки од црвено вино на тепих

Фото: unsplash

Дамките од црвено вино на облеката не е толку тешко да ги отстраните, но оние од тепихот можат да предизвикаат многу проблеми.

Има решение, но има важни чекори. Веднаш штом ќе се направи дамката, користејќи хартиени крпи, Исчистетего целото вино што можете.

Како да ги отстраните дамките од црвено вино?
Советот е да направите паста од сода бикарбона и да не чекате следниот ден, туку додека дамката е свежа. Пастата треба да содржи количина што има сооднос од три спрема еден, сода бикарбона и вода. Нанесете ја пастата директно на дамката од тепихот и почекајте целосно да се исуши пред да ја исчистите исушената паста со правосмукалка.

Можете исто така да истурете мала количина ладна вода на намачканата површина. Водата го разредува црвеното вино, што ја олеснува апсорпцијата. Продолжете да ја триете дамката со крпа додека не исчезне.