Инфлуенсерите само во САД, оваа година ќе заработат над 3 милијарди долари

Фото: unsplash

Истражувачката и аналитичка куќа Insider Intelligence ја објави својата анализа на пазарот за маркетинг во врска со рекламирањето на социјалните мрежи користејќи влијателни и познати луѓе, т.н. Инфлуенсери. Според нивните податоци, оваа година, само во Соединетите држави, компаниите ќе инвестираат 3,69 милијарди долари во маркетинг преку инфлуенсери. Тоа ќе биде прв пат да се инвестираат над 3 милијарди американски долари во оваа форма на рекламирање во САД, што е зголемување во однос на минатата година за над 33%.

Плаќањето инфлуенсери за промоција на разни производи и услуги не е новост, и во последниве години бележи зголемено присуство низ целиот свет. Меѓутоа, „инфлуенсерската индустрија“ на социјалните мрежи минатата година имаше мал раст (за околу 14%), бидејќи компаниите поради пандемијата ги намалија своите буџети за оваа форма на промоција. Но, аналитичарите предвидуваат дека сето ова ќе биде неутрализирано оваа година и дека инфлуенсерите уште еднаш ќе заработат добро од платената содржина што ја создаваат за своите претплатници. 

Следната година, над 4 милијарди ќе бидат наменети за оваа форма на маркетинг во САД, а во 2023 година некаде блиску до 5 милијарди долари. Иако овие проценки важат за американскиот пазар, лесно е да се заклучи дека трендовите не се разликуваат на другите големи пазари, како што се Далечниот Исток или Европа. Инвестициите анализирани овде вклучуваат само плаќање на инфлуенсери за нивната содржина во готово, така што анализата не ги вклучува разните бесплатни производи, услуги, патувања и слични придобивки што инфлуенсерите редовно ги компензираат за нивните услуги.


Годинешниот пораст на пазарот на инфлуенсери се припишува и на реактивирање на туристичката индустрија, бидејќи компаниите во туристичкиот сектор се традиционално големи инвеститори и често користат инфлуенсери за промоција. Кога станува збор за платформите, Инстаграм е сè уште лидер со околу 50% удел на пазарот, следени се Јутјуб и Фејсбук. TikTok се уште е слаб во буквална смисла, но бележи високи стапки на раст.

За споредба, додека американските компании ќе им дадат 3,69 милијарди на инфлуенсерите оваа година, тие ќе инвестираат дури 58,66 милијарди долари во класичен маркетинг на социјалните мрежи - така што очигледно има уште простор за раст на приходите на инфлуенсерите.