РАБОТА ОД ДОМА - Најбарани работни места кои можат да се вршат од дома

Фото: pixabay

Работата од дома доживеа голема експанзија во изминатите 2 години, поради пандемијата со вирусот COVID-19, бидејќи многу компании, особено за време на карантините, беа принудени да ја намалат или прекинат канцелариската работа на одредено време.

Како што многумина ги видоа придобивките од овој начин на работа - флексибилно работно време, повеќе квалитетно време поминато со семејството, подобра организација на работата итн., сè повеќе луѓе избираат да работат со полно работно време од дома.

Добрата вест е што компаниите исто така ги видоа придобивките од работа од дома, така што понудата за работа никогаш не била поразновидна.

Споделуваме со вас некои од најдобрите работи што може да се работат од дома. За некои не ви треба дополнително знаење, додека за некои е потребна дополнителен курс.

Дизајнер
Покрај графичките дизајнери, кои се занимаваат со дизајнирање и креирање дизајни за различни медиуми - илустрации, брошури, логоа, банери итн. Сè повеќе се бараат веб-дизајнери кои се вклучени во подготовка на планови за дизајн и структури на веб-страници. Доколку сакате да се занимавате со оваа креативна работа, но ги немате потребните вештини, постојат бројни туторијали и курсеви за оваа професија, со чија помош можете да станете квалификувани за оваа работа за неколку месеци.

Техничка поддршка
Операторите на кол-центри исто така не мора да работат исклучиво во канцеларии, а доколку сте комуникативни, оваа работа може да биде добар избор. Самата работа не мора да бара од вас да зборувате цел ден, комуникацијата може да се прави и преку е-пошта. Честопати не ви требаат никакви технички вештини, а доколку ви требаат, самите компании нудат обука и курсеви за вработените.

Маркетинг Менаџер
Дигиталниот маркетинг ја отвори вратата за многу работни места кои можат да се вршат од дома - маркетинг на социјални мрежи, маркетинг преку е-пошта, SEO, Google Ads, за кои можете да стекнете знаење преку обуки и курсеви за дигитален маркетинг. Дополнително, доколку имате дарба за пишување, можете да пишувате написи за блогови, ПР текстови, дизајн за маркетинг кампањи итн.

Онлајн предавач по странски јазици
Овие работни места се позастапени кај нас во претходните години, а може да се вршат како дополнителна работа, бидејќи вие избирате колку часови сакате да држите. Најчести работни места се наставата по англиски јазик, а за работата треба да го знаете јазикот на ниво C1 или B2, или да имате TEFL сертификат.

Преведувач
Слично на работата наставник по странски јазици, и оваа работа бара добро познавање на јазикот, а покрај англискиот, потребни се германски, кинески, турски итн.

Програмер
Работата на програмер е желба на многумина, поради сите поволности што ги нуди, а самите позиции се разновидни: изработка на веб-страници, развој на мобилни апликации и разновиден софтвер, тестирање на софтвер итн. Доколку не сте завршиле факултет за компјутерски науки и програмирање, постојат школи за програмирање, курсеви и интензивни bootcamp-ови каде што можете да стекнете знаење за да ја започнете оваа добро платена работа за 6-12 месеци.