Затворена најголемата онлајн продавница за украдени податоци - Сопствениците заработиле милиони долари во последните 9 години

Фото: unsplash

Slilpp - најголемата онлајн продавница со украдени податоци, конечно е затворена.

Slilpp постои од 2012 година и се проценува дека сопствениците на оваа страница заработиле милиони долари.

Тие продаваа украдени податоци, од обични налози за плаќање преку Интернет до податоци за кредитни картички, тековни сметки во банка итн...

За девет години се проценува дека е направена штета од 200 000 000 американски долари преку оваа страница - продадени се повеќе од 80 милиони шифри за најавување.

Од Slilpp  настрадаа околу 1.500 компании.

Интернет експерти предводени од експерти од Соединетите држави конечно ја згаснаа оваа страница и таа е под контрола на ФБИ.