Дали замрзнатото овошје е здраво како свежото?

Фото: unsplash

Сите сме свесни колку е важно за здравјето да се консумира доволно овошје. Но, што ако вашето омилено овошје не е во понуда во моментов, па мора да посегнете по замрзнатото?

Дали замрзнатото овошје е полно со витамини и здраво како свежото овошје?

Одговорот е да! Повеќето замрзнати плодови се целосно здрави и ги зачувуваат витамините и минералите содржани во свежите растенија.

Некои истражувања покажаа дека замрзнатото овошје понекогаш може да има повеќе витамини отколку свежото. Ова важи, на пример, за замрзнатите боровинки кои имаат повеќе витамин Ц.

Токму затоа што се замрзнува со посебни методи, многу брзо по берењето задржува повеќе витамини, минерали, антиоксиданси и други хранливи материи отколку некое свежо овошје кое останува неколку дена откако ќе го набереме.

Најважно е што и замрзнатото овошје ја зачувува и ја зајакнува отпорноста на организмот.