Колку калории треба да изгубите секој ден за успешно слабеење

Фото: pixabay

Да дознаете колку калории треба да согорувате секој ден не е математички тешко, но практично е невозможно ако не знаете што сакате да постигнете со согорување на таа акумулирана енергија.

Дали сакате да изгубите тежина? Дебели се? Дали ја одржувате моменталната тежина? Во зависност од вашата цел, тоа ќе биде различен број.

На ова согорување ќе влијае и колку калории внесувате на ден. Всушност за да изгубите тежина треба да согорувате повеќе калории отколку што внесувате дневно. Кога тоа не се случув односно кога внесувате повеќе калории отколку што согорувате, се дебелеете.

Многу нутриционисти и обучувачи сметаат дека ова е премногу поедноставено бидејќи проголтаните калории и согоруваните калории се под влијание на многу фактори како што се видот, квалитетот и односот на макроелементи што ги јадете, вашето здравје, квалитетот на вашиот сон, нивото на стрес, хормоните, нивото на физичка активност дури и како подготвувате храна.

"Секоја личност има уникатен метаболизам, стапка со која согорува калории. Ова е познато како ваша базална метаболизам (БМР). Овој број е еднаков на бројот на калории што треба да ги внесете во текот на денот", вели Триста Бест диететичар во Balance One.

За среќа, постојат математички формули кои можат да ни помогнат да претпоставиме некои од овие различни влијанија. Ајде да ја поминеме аритметиката (формулата Харис-Бенедикт) што ќе ви ги даде броевите што ги барате, почнувајќи од вашиот базален метаболизам, мерејќи го бројот на калории што вашето тело ги користи само за да преживее (пулс, дишење, циркулација, итн.) )

Ако некој сака да изгуби тежина, ќе треба да одржува дефицит на калории, со други зборови, да согорува повеќе калории секој ден отколку што троши, сè додека не ја постигне посакуваната цел за слабеење. Општо земено, дефицит од 15 до 20 проценти од вашите дневни потреби за калории е добро за почеток.

Сепак, сè уште е важно да се разбере дека луѓето се различни, а потребите на една личност можеби не се исти со потребите на друга личност.

"Донесете правилни одлуки за потребите на вашето тело. Број 1 причина што повеќето луѓе се борат да изгубат тежина е затоа што почнуваат со погрешни калории и погрешно пресметани вкупни дневни трошоци за енергија", вели Коксал.