Колку време му треба на човечкото тело за да „испадне“ во форма

Фото: unsplash

Да се ​​постигне добра форма не е лесна задача. Сепак, по толку напорна работа, многу луѓе се прашуваат колку долго траат ефектите од тренингот? Но сепак доволно е само малку време за значително да „испадне“ од формата.

За да разбереме како телото станува „неспособно“, треба да разбереме што значи да се биде во форма. Поимот кондиција значи дека телото работи повеќе отколку што е навикнато. Овој притисок нè принудува да се прилагодиме и да станеме потолерантни на оптоварувањата, што доведува до повисоко ниво на подготвеност.

Некои истражувања покажаа дека само шест сесии на тренинг во интервал можат да доведат до зголемување на максималниот внес на кислород (VO2 max). Кога станува збор за тренинг за сила, може да забележите напредок за само две недели, но ќе видите промени во големината на мускулите помеѓу 8 и 12 недели.

Кардиоваскуларен тренинг

Да претпоставиме дека целосно сте прекинале да тренирате. Кардиореспираторниот капацитет ќе се намали за околу 12 проценти во првите четири недели. Оваа стапка на пад потоа продолжува и за осум недели целосно ќе се вратите на нивото на кое бевте пред да тренирате.

Намалувањето на максималниот внес на кислород е резултат на намалување на волуменот на крвта и плазмата. Ова се должи на недостаток на оптоварување на срцето и мускулите.

Тренинг за сила

Просечна личност која престанала да тренира за 12 недели значително ќе ја изгуби способноста за диганње на тежини. Бројот на мускулни влакна се намалува за 13 проценти во рок од две недели.

Сите наведени проценти се слични и кај жените и кај мажите. Дури и луѓето кои спортувале многу години ќе доживеат слични промени. Сепак, колку повеќе сте во форма, толку побавно ќе „паднете“ од форма.