Комбинацијата на кардио и тренинг за сила е клучна за слабеењето

Фото: pixabay

Кардио тренингот е важен, но ако вашата цел е да изгубите тежина, не треба да го правите тоа секој ден. Тоа всушност станува неефикасно во споредба со поразновидните рутини за вежбање, кои вклучуваат тренинг за сила.

Ако имате време, се разбира, можете да направите кардио секој ден. Сепак, тоа не треба да биде во фокусот на вашата вежба. Се препорачува комбинација на кардио и тренинг за сила (на пример, кревање тегови). И двете се подеднакво важни за слабеење.

Со цел тренингот да се квалификува како кардио, не мора да мора да трчате, пливате или да правите слични активности. Ако не сте во можност доволно да се посветите, доволно е да одвоите половина час и да пешачите. Можете дури и да ги одделите тие прошетки (на пример, три прошетки по 10 минути во текот на денот).

Колку често треба да направите кардио за да изгубите тежина?

Не мора да комбинирате кардио и тренинг за сила во ист ден. Споделете ги во текот на целата недела. Овој распоред се препорачува:

  • Понеделник: тренинг за сила
  • Вторник: Кардио (пешачење или „покомплицирани“ активности: трчање, пливање или возење велосипед)
  • Среда: Кардио
  • Четврток: тренинг за сила
  • Петок: Кардио
  • Сабота: Одмор
  • Недела: тренинг за сила
    Имајте на ум дека здравата храна како овошје, зеленчук, протеини со малку маснотии (пилешко, риба и мешунки) и цели зрна ќе ви помогнат да изгубите тежина и да се чувствувате подобро.

Во крајна линија е дека можете да правите кардио секој ден ако навистина го сакате, но не се форсирајте толку многу за да не се повредите. Дефинитивно не штедете на тренинг за сила. Урамнотежениот распоред е клучен за губење на тежината, не само затоа што градењето сила му помага на метаболизмот, туку и затоа што варијациите ги прават работите интересни, што ви помага да останете доследни.