Корисни совети за отстранување на маснотии во стомакот

Корисни совети за отстранување на маснотии во стомакот

Отстранувањето на маснотиите во стомакот е секогаш најтешка, но не и невозможна задача.

Стомачните маснотии ги покриваат и внатрешните органи што го отежнува намалувањето и отстранувањето. Научно е докажано дека маснотиите во стомакот претставуваат поголем ризик за здравјето од маснотиите на колкот и бутот, бидејќи играат улога во инсулинската резистенција што го зголемува ризикот од дијабетес и предизвикува срцеви заболувања.

Сепак, борбата против маснотиите во стомакот може да биде релативно лесна и ефикасна.

Важно е да го зголемите внесот на влакна затоа што влакната го намалуваат гадењето и помагаат во намалувањето на маснотиите во стомакот.

Пробиотиците го подобруваат варењето и содржат живи бактерии кои влијаат на согорувањето на маснотиите во стомакот.

Намалете го внесот на алкохол бидејќи повеќето алкохолни пијалоци содржат шеќер, а тоа брзо може да доведе до зголемување на телесната тежина и акумулација на маснотии во пределот на желудникот.

Ако сакате да изгубите тежина и да не се дебелеете во половината, јадете свежо овошје наместо грицки.

Спиењето е исклучително важно. Доколку не спиете доволно, нивото на коризол ќе се зголеми, а со тоа и чувството на глад и потребата за калорична храна. Затоа, важно е да спиете доволно секој ден.

Намалете го внесот на шеќер, бидејќи дополнителниот шеќер во храната го зголемува нивото на инсулин, а тоа го „сигнализира“ телото да складира маснотии.