Начинот на кој јадете може да влијае врз губење на тежината

Фото: unsplash

Експертите откриле дека начинот на кој јадете храна е подеднакво важен доколку сакате да изгубите тежина.

Експертите веруваат дека големината на порцијата, побавното јадење и земањето помали залаци на храна може да помогнат да се избегне прејадување, а на крајот можат и да помогнат при слабеење.

Начинот на кој јадете храната може да ве спречи да се здебелите без премногу да ја ограничувате вашата исхрана. Студија спроведена од лекари на Универзитетот во Пенсилванија ги следела навиките во исхраната на 44 мажи и жени.

Со цел да се измери потрошувачката на храна, на мажите и на жените им се сервираат различни големини на сирење за ручек, еднаш неделно во период од четири недели. Експертите ги следеле учесниците и анализирале колку брзо ја изеле порцијата, како и големината на залакот.

Експертите откриле дека луѓето обично јадат повеќе кога имаат поголем дел пред себе. Ако големината на оброкот се зголеми за 75 проценти, тогаш учесниците јаделе во просек 45 проценти повеќе.

Авторот на студијата Пејџ Канингам, од Државниот универзитет во Пенсилванија, рече дека ова е едно од првите студии за решавање на брзината на јадење и големината на каснувањата.

"Врз основа на нашите откритија, големината на порциите, јадењето побавно и земањето помали закуски може да помогне при прејадување. Исто така, бидејќи луѓето јадат повеќе кога има сервирано повеќе храна, прекумерниот внес на калории може да се намали со послужување помали порции".

Студијата е објавена во Американското друштво за исхрана, а учесници беа луѓе од различна возраст, пол, тежина, приход и образование.