Пет совети кои би ги поттикнале и најмрзливите да вежбаат

Фото: pixabay

Вежбањето има многу придобивки и за телото и за умот, но дури и ако сте од оние кои целосно се посветени на вежбањето и секојдневниот тренинг, понекогаш може да се случи едноставно да немате волја.

Оние кои го одложуваат тренингот секој ден знаат колку е лесно да најдат изговор, но можеби ова е знак дека е крајно време да започнете да тренирате.

Создадете рутина во теретана

Наместо да вежбате дома, обидете се да создадете рутина со одење во теретана. За оние кои немаат навика да посетуваат теретана, вежбањето ќе биде особено интересно. Да не зборуваме дека кога планирате, се подготвувате и доаѓате пред теретана, нема да размислувате да се откажете.

Пократок, но поинтензивен тренинг

Ова не важи за оние кои штотуку почнале да вежбаат, но доколку сте западнале во рутината на секојдневните обврски и немате време за долги тренинзи, тогаш испробајте го времето што треба да го искористите максимално. Некогаш е помалку - повеќе, а за помалку време можеш да одработиш квалитетен тренинг, особено ако истраеш до крај.

Наградете се

Одредете ја наградата со која ќе бидете почестени по успешното завршување на тренингот. Наградете се со купување, излет или омилен филм. Кога знаете дека напорната работа е проследена со награда, сè ќе биде полесно, па дури и вежбањето.

Направете споредба

Фотографирајте го вашето тело за време на вашата фитнес авантура. По некое време ќе бидете изненадени од постигнатите резултати, а поголеми се шансите да продолжите да вежбате. Многу е важно да не бидете измамени и да бидете реални - не можете да очекувате резултати уште на почетокот.

Најдете ја вашата инспирација

Социјалните мрежи се полни со фитнес профили и тренери кои споделуваат совети и мотивациони пораки. Користете некои од нив за лично добро. Можеби ќе најдете и некој чиј изглед ќе ве инспирира да бидете упорни во вежбањето. На крајот ќе му бидете благодарни.