Покорисно од теретана: Пет причини да пешачите 30 минути секој ден

Фото: unsplash

Научниците од Лондонската школа за економија и политички науки неодамна спроведоа студија која го признава одењето како еден од најдобрите превентивни методи за борба против дебелината. Тие веруваат дека редовното одење може да биде многу покорисно од тренингот во затворени спортски сали.

Студија за ефектите на различните комплекси за тренинг врз здравјето на 50.000 луѓе над 13 години јасно покажува дека оние кои вежбаат пешачење се многу витки отколку луѓето кои вежбаат на симулатори или се занимаваат со спортови во сила.

Активното одење, најмалку 30 минути на ден, доведе до фактот дека тие имаат значително намалување на големината на половината, намален индекс на телесна маса и подобрени здравствени индикатори. Убав бонус за пешачењето е тоа што можете да го практикувате во секое време, во секојдневна облека и удобни патики и потполно е бесплатно.

За брзо одење, не ви требаат пари или дополнителна опрема - доволно е тоа што го имате да ви е пријатно при одењето. Како што советуваат лекарите, одете како да брзате по автобусот ...

Еве пет причини зошто е добра идеја да започнете да одите брзо секој ден најмалку 30 минути:

1. Го подобрува здравјето на срцето и крвните садови - пешачење 5 дена во неделата 30 минути, го намалува ризикот од корорнарна срцева болест за 19%, ги штити и зајакнува крвните садови, спречува срцеви и мозочни удари.

2. Го подобрува расположението и се бори против депресија - дури и за време на мала прошетка се создаваат ендорфини - „хормони на радост“ и благосостојба. Кожата ќе ги апсорбира сончевите зраци и ќе произведе витамин Д, што ќе го подобри метаболизмот. Пешачењето го забавува процесот на стареење и ја продолжува младоста.

3. Спречува коскени заболувања - запира губење на коските, го намалува ризикот од фрактури, развој на остеопороза. Жените во постменопауза кои вежбаат го намалуваат ризикот од фрактури на колкот за 40%.

4. Низок стрес на зглобовите е најбезбедна форма на тренинг за луѓе со хронични заболувања, постари лица или оние кои имаат значително прекумерна тежина. Пешачењето ја подобрува циркулацијата на крвта, го поправа зглобното ткиво и го намалува воспалението.

5. Го балансира хормонот на стресот кој го зголемува апетитот и маснотиите во телото, го подобрува менталното здравје и ефикасно согорува калории.

И уште еднаш да напоменеме, брзото одење не бара посебна опрема и финансиски трошоци. На многу луѓе со прекумерна тежина им е непријатно да вежбаат во спортски сали или да трчаат, а и лекарите не ги советуваат дебелите лица да бидат изложени на напорно вежбање, бидејќи може да се појават повреди, па и тие прво препорачуваат брзо одење.