Економист го прогласи Окленд на Нов Зеланд за најдобар град за живеење

Фото: unsplash

Влијателното британско списание „Економист“ го прогласи Окленд од Нов Зеланд за најдобар град за живеење во споредба со 139 други градови во светот. Одличната реакција на овој град во време на пандемијата на коронавирусот придонесе многу за ваквата одлука.

Од 2018 до 2020 година, Виена ја носеше титулата најдобар град за живеење. Но оваа године не е дури ни меѓу првите десет градови  - позициониран е на 12-то место. 

На рангирањето значително се одрази реакцијата на градовите за време на пандемијата, што ја зеде предвид „Економист“.

Се дискутираше за стабилноста и состојбата на здравствената заштита, културата и животната средина, образованието и инфраструктурата.

Меѓу десетте најдобро рангирани градови се наоѓаат Осака, Аделаида, Велингтон, Токио, Перт, Цирих, Женева, Мелбурн и Бризбејн.

Меѓу десетте најлошо рангирани градови се наоѓаат Дамаск, Лагос, Порт Моресби, Дака, Алжир, Триполи, Карачи, Хараре, Дуала и Каракас.