Најдлабокиот базен за нуркање е отворен во Дубаи

Фото: Deep Dive Dubai

Deep Dive Dubai, најдлабокиот базен за нуркање во светот, е длабок 60 метри и неодамна беше отворен во Дубаи.

Дубаи е туристички и деловен центар со пустински терен и со месеци има високи летни температури, има репутација на раскошно одморалиште, со атракции како затворен скијачки центар полн со снег, големи водни паркови и највисоките згради во светот.

Базенот, кој е еквивалентен на шест олимписки базени, влезе во Гинисовата книга на рекорди како најдлабокиот базен за нуркање во светот. Deep Dive Dubai наведува дека базенот е подлабок 15 метри од кој било друг во светот.

Тука луѓето можат да се спуштат на 60 метри до поплавениот град и да играат аркадни игри. На патот надолу има две суви простории исполнети со воздух.

Посетителите можат да вежбаат нуркање - со резервоар за воздух - и бесплатно нуркање - каде што нуркачите едноставно го задржуваат здивот. Најдлабокиот базен на светот е и најголемото подводно филмско студио во регионот.