Напуштениот дворец во Тоскана порано беше најголемата лабораторија за дрога во Европа

Фото: Jam Press/Roman Robroek

Прекрасниот италијански дворец крие мрачна тајна, бидејќи порано беше најголемата лабораторија за производство на дрога откриена во Европа.

Дворецот се наоѓа во Тоскана и сега е целосно празен откако е напуштен пред 20 години. Како и да е, тој е во добра состојба, има повеќе од 150 соби и се наоѓа во парк со над 170.000 квадратни метри. Во оваа област има и фонтани и пештери.

Дворецот е познат како Castello di Sammezzano, бил изграден од шпански благородници на почетокот на 17 век и има богата историја. Откако поранешниот сопственик беше осуден за измама во 1930-тите, имотот имаше неколку намени.

По Втората светска војна, дворецот беше претворен во хотел и ресторан, но работите се сменија. Во текот на осумдесеттите години, тој беше преземена од нарко банда која ја користеше за производство на дрога.

На крајот, операцијата била прекината за време на полициска рација, а во неа биле пронајдени и четворица хемичари. Сите беа уапсени, вклучително и сопственикот.

И покрај тоа што некое време беше во погрешни раце, дворецот е претежно во својата оригинална состојба, а привлече интерес и од Холивуд. Во него беа снимени некои филмови.