По девет месеци, Ајфеловата кула e отворена за посетителите

Фото: unsplash

Ајфеловата кула ќе биде отворена за посетители на 16 јули во Париз, првпат по девет месеци, најдолг од нејзиното затворање од Втората светска војна.

Лифтовите на кулата повторно ќе работат и ќе ги носат посетителите на висина до 300 метри, со што ќе заврши периодот на заклучување поради пандемијата на коронавирусот.

Дневниот капацитет ќе биде ограничен на 13.000 посетители, што е приближно половина од нормалното ниво, со цел да се почитува физичката оддалеченост, објави АФП.

Посетителите ќе треба да покажат доказ дека биле вакцинирани или биле тестирани негативно на коронавирус, што е во согласност со прописите што неодамна ги донесе француската влада.